Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Gradina i blagdan sv. Ilije Proroka

U Gradini su danas (ponedjeljak) kod spomen-obilježja pokraj Župne crkve sv. Ilije Proroka položeni vijenci i zapaljeni lampioni u spomen na poginule hrvatske branitelje s područja općine. Nakon toga, u povodu Dana općine u prostorijama Osnovne škole održana je svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Ivan Matić, istaknuvši zadovoljstvo proteklom godinom i suradnjom vijećnika. Potom je riječ prepustio načelniku općine Josipu Vučemilović Juriću, koji je prisutne upoznao s odrađenim projektima i sufinanciranjima Općine te planovima za nadolazeću godinu. Pritom je istaknuo Dječji vrtić “Krijesnica” koji je na zadovoljstvo svih mještana prošle godine otvoren u Gradini.

– Vrtić je krucijalan projekt za našu općinu, a za roditelje je također važno i sufinanciranje boravka djece u njemu tako da ga oni plaćaju samo 500 kuna po djetetu. Nadalje, ostvarili smo kupnju komunalnog vozila i priključaka, izgradili parkiralište i pješačku stazu u centru Gradine, izradili katastar groblja i grobnih mjesta, novo rješenja za komunalnu naknadu. Uredili smo groblje u Brezovici, kupili komposter te kante za smeće, izgradili nogostup u Gradini i uredili okoliš, dvije nadstrešnice za autobusna stajališta u Lipovcu i Gradini, a u izradi je i za Rušane. Izrađena je i projektna dokumentacija za Kulturni centar u Gradini te je uređeno 6 kilometara poljskih puteva, a Društveni dom u Žlebini opremljen je sa 100 novih stolica – podsjetio je načelnik.

MG_0002

Također, istaknuo je i kako Općina podupire rođenje svakog novorođenog djeteta s tri tisuće kuna te isplaćuje božićnice i uskrsnice svojim umirovljenicima, ali i jednokratne pomoći za osobe slabijeg imovinskog stanja. Osim toga, pridružili su se GDCK-u Virovitica te sudjeluju u projektu “Mobilnost za samostalnost” te su se prijavili za nastavak projekta Zaželi. Svoju podršku daju roditeljima i kroz sufinanciranje kupnje radnih materijala za učenike od 2. do 8. razreda osnovne škole, a kako kaže načelnik Vučemilović Jurić, želje i ciljevi su bili i veći, no ističe, bili su ograničeni u ostvarivanju planiranog zbog manjka sredstava, odnosno otplate dugova Općine.

– U planu je uređenje poljskih puteva, I. Faza uređenja ceste Rušani-Žlebine, izgradnja kuće oproštaja u Budakovcu, izgradnja nogostupa u Brezovici, Rušanima i Gradini, kupnja vozila za potrebe komunalne djelatnosti, prijava Kulturnog centra na natječaj, asfaltiranje ceste u Lugu Gradinskom i Brezovici, stavljanje u funkciju objekta bivše karaule u Novom Gracu, izgradnja nadstrešnice za autobusno stajalište za učenike i putnike, izgradnja “Crnog mosta” u Brezovici u suradnji s Hrvatskim vodama… – naveo je načelnik.

MG_0107

Čestitke mještanima u povodu Dana općine i blagdana sv. Ilije Proroka uputio je zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

– U općini Gradini se ulagalo u sve segmente društva, od onih za djecu predškolske dobi,  školstvo, komunalnu infrastrukturu i građane treće životne dobi, kao i udruge te cijele općine. Planova ima puno, a Županija će biti partner u rješavanju problema i ostvarivanju planova kako bi ovo mjesto izgradili u što boljem svijetlu i kako bi ono bilo ugodno za sve stanovnike općine i posjetitelje – rekao je Klement te čestitke uputio svim ovogodišnjim laureatima.

MG_0123

Ovoj svečanosti, između ostalih, nazočio je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin koji se pridružio čestitkama u povodu ovogodišnje proslave.

– Napredak se stvarno vidi, uvijek je bilo problema, većih i manjih, ali činjenica je da se puno toga promijenilo, kako u samom naselju, tako i cijeloj općini. Dosta toga se napravilo, pripremaju se novi projekti, možda ne onom brzinom kako bi htjeli, ali važno je da se radi i napreduje. Prisjetimo se samo uređenja ove škole i izgradnje dvorane koja je vratila život ovdje u Gradinu. Sada je ovdje i Dječji vrtić i čuje se smijeh djece što je daleko najvažnije – istaknuo je gradonačelnik Kirin.

Svečanost su uveličali i načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović, načelnici općina Suhopolje, Sopje i Nova Bukovica: Siniša Horvat, Berislav Androš i Tomislav Bračun, župnik Župe Sv. Ilije Proroka u Gradini vlč. Boris Divković, kao i mališani iz Dječjeg vrtića Krijesnica koji su ovom prilikom izveli dvije glazbene točke.

(www.icv.hr, žđl, Foto: M. Rođak)