Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Gradina i blagdan sv. Ilije Proroka

Središnji događaj u povodu obilježavanja Dana općine Gradina i blagdana njihovog zaštitnika sv. Ilije Proroka bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je održana danas (utorak) u prostorijama Osnovne škole Gradina. Već tradicionalno, službeni dio započeo je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima s područja općine Gradina na spomen obilježju pokraj župne crkve sv. Ilije Proroka, a nastavljen je u gradinskoj osnovnoj školi.

Sve prisutne na početku sjednice pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Gradine Ivan Matić, istaknuvši zadovoljstvo proteklom godinom i suradnjom vijećnika. Potom je riječ prepustio načelniku općine Josipu Vučemilović-Juriću, koji je prisutne upoznao s odrađenim projektima i sufinanciranjima Općine te planovima za nadolazeću godinu.

– Protekla godina omogućila nam je da napokon „prodišemo punim plućima“. Uspjeli smo isplatiti oko 5 milijuna kuna duga, a da pritom uspijemo i realizirati sve što je planirano na početku godine. Odnosi se to na izgradnju i opremanje javnih objekata u Gradini i ostalim naseljima, u Novom Gracu, Rušanima, Bačevcu, Žlebine i Detkovac. Trenutno je u izradi nogostup u Brezovici u dužini od 880 metara u vrijednosti 75.784 eura uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Također smo osigurali sredstva za Kuću oproštaja u Budakovcu u iznosu 91.228 eura, a javna nabava je u tijeku. Odobreno je i sufinanciranje projekta digitalizacije i prometne sigurnosti općine Gradina u vrijednosti 51.875 eura uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Želja nam je da, ako dobijemo suglasnost, ostvarimo „pametni pješački prijelaz“ u Lipovcu. Ministarstvo prostornog uređenja nam je odobrilo financiranje projekta rekonstrukcije javne rasvjete ukupne vrijednosti 90.625 eura. Osim toga, preko Središnjeg ureda za demografiju odobreno nam je sufinanciranje projekta za uređenje vanjskog igrališta dječjeg vrtića u Gradini u iznosu od 43.087 eura. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU također sufinancira projekt Uređenje pješačke staze Gradina – Bačevac. Ukupna vrijednost je 82.054 eura. Prije nekoliko dana smo potpisali ugovor sa izvođačem, a rok za izvršenje je 31. prosinca ove godine. Osim sveg tog iznimno mi je drago da je u Gradini osnovan i Savjet mladh općine Gradina sastavljen od vrlo aktivnih pojedinaca s kojima ćemo vjerujem dobro surađivati i koji će možda jednog dana nastaviti gdje smo mi stali – istaknuo je načelnik Josip Vučemilović-Jurić nadovezavši na to i planove za ovu godinu.

– Uz Prijedlog Urbanističkog plana uređenja Poduzetničke zone Gradina za koje je tijekom prosinca prošle godine i siječnja 2023. održana i Javna rasprava, neki od najvažnijih planiranih projekata su uvođenje sustava navodnjavanja u punu funkciju te poduzimanje koraka u razvoju ribolovnog, lovnog i sportskog turizma što namjeravamo realizirati u suradnji s VPŽ i Hrvatskim vodama. Namjera nam je maksimalno se približiti rijeci Dravi i njenim ljepotama, a također se to odnosi i na Županijski kanal te jezera i bare kojima obiluje naša općina, a sve to može poslužiti svojoj svrsi. No prvenstvena namjera nam je te prirodne vrijednosti od prijetnji klimatskih promjena koje su globalno već do sad u velikoj mjeri osakatile prirodu. Ne želimo da se to dogodi i u našoj općini – rekao je, između ostalog, načelnik Josip Vučemilović-Jurić.

Čestitke u povodu Dana općine uputio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin koji je pritom istaknuo važnost iskorištavanja sredstava za razvoj lokalne zajednice.

– Sada je prilika da se do 2025. godine zadužimo kada će nam sredstva biti sufinancirana fondovima EU, a nakon toga ćemo morati plaćati sami ili čekati pomoć države. Prvenstveno je to važno općinama koje su u nešto slabijim mogućnostima, ali isto tako i gradovima poput Virovitice. Dosta još toga treba učiniti i nema ni mjesta ni vremena oklijevanju nego iskoristiti ovo vrijeme za dobrobit svih nas – rekao je između ostalog Ivica Kirin koji je domaćinima čestitao na predanom radu i zalaganju za napredak svoje općine.

Čestitkama se potom pridružio i župan virovitičko-podravski Igor Andrović koji je i ovom prigodom istaknuo zadovoljstvo napretkom općine Gradina, ali i dobrom suradnjom sa Županijom.

– Općina Gradina je u proteklih 30-ak godina doživjela i uspone i padove, ali mišljenja sam da je izuzetno napredovala u javnom, društvenom, gospodarskom i komunalnom životu te da je danas ta općina jedno ugodno mjesto za život koje se naslanja i na grad Viroviticu. Uz učinjeno na razvoju komunalne i društvene infrastrukture u svojim naseljima, vesele nas planovi koje Gradina ima i u narednom razdoblju, a u tome imaju potporu VPŽ, a vjerujem i Vlade RH i resornih ministarstava. U skladu s mogućnostima VPŽ je učinila određene pomake koji se tiču žitelja općine Gradina, a najviše se tu ističe sustav navodnjavanja. Riječ je o vrijednom projektu kojim je poljoprivrednicima omogućena proizvodnja dohodovnijih kultura, tim više što znamo da je općina Gradina poznata po vrijednim i uspješnim ljudima, poljoprivrednicima, poduzetnicima i obrtnicima – rekao je župan Andrović.

Svečanoj sjednici su, između ostalih, nazočili i zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok.

(www.icv.hr, bs; Foto: B. Sokele)

Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Gradina i blagdan sv. Ilije Proroka