Svečana sjednica HGK – Županijske komore Virovitica: “Kristalna kuna” tvrtki Ciprijanović, a Pan Parket, Anka i Gumix Elastor dobitnici “Zlatne kune” za 2021. godinu

U prostorima HGK Županijske komore Virovitica, danas (četvrtak) je održana svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Virovitica, na kojoj su nagrađeni najuspješniji gospodarstvenici s područja Virovitičko-podravske županije za ostvarene rezultate u 2021. godini kao i za uspješnost u poslovanju i doprinos županijskom gospodarstvu, a samim time i hrvatskom gospodarstvu u cjelini.

O gospodarskim pokazateljima i dobrim poslovnim rezultatima u proteklom periodu, na početku ove svečane sjednice govorio je Zlatko Pleša, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Virovitica.

-Pri kraju smo još jedne poslovne godine, koju na sreću nisu toliko obilježili negativni učinci pandemije uzrokovane koronavirusom, već poteškoće i ograničenja uzrokovana povijesno najvećim rastom cijena proizvoda i usluga, a prvenstveno energenata kao posljedica poremećaja na svjetskom tržištu i ratnim zbivanjima u Ukrajini, kojima se nažalost ne nazire skori završetak. Unatoč svim tim poteškoćama i poremećajima u poslovanju, danas, zahvaljujući vašoj ustrajnosti, znanju i predanosti, dragi gospodarstvenici, govorimo o vašim uspjesima, rastu, razvoju i dobrim poslovnim rezultatima. Da i gospodarstvo naše županije raste i bilježi dobre poslovne rezultate, potvrđuju nam i zadnji službeni pokazatelji prema kojima je prisutan rast ukupnih prihoda poduzetnika u Virovitičko-podravskoj županiji za 18,4 posto, odnosno 5.643.147 kuna u 2021. godini, te rast broja broja poduzetnika za 3,2 posto, kojih je danas 1.259, od čega je 98,3 posto mikro i malih poduzetnika. Najveći prihodi ostvareni su u prerađivačkoj industriji čiji je udio u ukupnom prihodu Virovitičko-podravske županije iznosio 34,8 posto i u 2021. je bio 1.964.898. kuna. Samo u prvih deset mjeseci ove godine bilježimo 102 nova poduzetnika, a svi oni će biti dio gospodarskog okruženja koje dugi niz godina ostvaruje pozitivan trend suficita u robnoj razmjeni – naglasio je Zlatko Pleša.

Ulaganje u razvoj gospodarstva i poduzetništva jedna je od glavnih zadaća Virovitičko-podravske županije, a to je ovom prigodom potvrdio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

-Izuzetno mi je drago što HGK – Županijska komora Virovitica dodjelom priznanja Zlatna kuna u prvi plan stavlja one najbolje i najznačajnije primjere poduzetništva i gospodarstva na području naše županije. Uvjeren sam da su laureatima ova priznanja poticaj za kontinuitet, te daljnji rad i razvoj. Iza ovih nagrada prije svega stoji ljudski potencijal, poduzetnički duh, ali i veliki trud. Iza nas su tri godine velike neizvjesnosti, godine borbe s koronakrizom i kada smo mislili da je to nešto najgore što nam se može desiti, uslijedila je energetska kriza koja nas prati i danas, ali vjerujem da ćete vi poduzetnici, naravno, uz mjere Vlade Republike Hrvatske, uspjeti prebroditi i tu krizu i uspješno nastaviti dalje. Mi kao Županija i dalje ćemo vas podržavati kroz razne mjere, a svakako trebamo istaknuti i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Virovitica, koji je svojim mjerama za samozapošljavanje također utjecao na porast broja tvrtki na području Virovitičko-podravske županije. Vjerujem kako će, uz sve planirane investicije, naše gospodarstvo u narednom periodu sve više i više rasti – rekao je župan Andrović.

Nazočnima se obratio i zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Sokol, koji je tom prigodom istaknuo kako Hrvatska ima industriju koja je itekako konkurentna na europskom tržištu.

-Jako mi je drago što sam danas ovdje u Virovitičko-podravskoj županiji i to upravo na ovakvom događaju. Vidljivo je da su ovdje proizvodne djelatnosti nekako najzastupljenije i to pokazuje da Hrvatska nije samo, kako se često voli govoriti, zemlja konobara, već da ima industriju i proizvodnju koja se može natjecati i koja je itekako konkurentna na europskom tržištu. Situacija je trenutno takva kakva je, vlada velika neizvjesnost, prisutna je inflacija i naravno veliki porast cijene energenata. Što se po tom pitanju radi na razini Europske unije? Postignut je načelni politički dogovor da se ograniči cijena plina, odnosno cijene svih energenata. Kako će to konkretno izgledati, znat ćemo uskoro. Komisija radi na prijedlogu, a ono što je bitno je to da neće postojati fiksirana cijena, već mehanizam izračuna cijene na način da te cijene ne eksplodiraju, da zbog tržišne špekulacije ne mogu otići više u nebo. Naravno, tu je i pitanje rasta kamatnih stopa. Prema informacijama kojima raspolažem, Europska središnja banka neće toliko dizati kamatne stope, jer bi u protivnom nastupila recesija. Porasta će biti, ali ne toliko velikih koji bi izazvali poremećaje – naglasio je Sokol i čestitao ovogodišnjim laureatima.

Uslijedila je potom dodjela priznanja “Zlatna kuna”, koja se dodjeljuje na temelju ekonomskih pokazatelja, ali i ugleda pojedinih tvrtki te njihova doprinosa županijskom gospodarstvu u cjelini, a kandidat za dobivanje ovog prestižnog priznanja postaje se isključivo izvrsnošću u poslovanju. Po prvi puta ove godine dodijeljena je “Kristalna kuna” i to tvrtki Ciprijanović d.o.o. iz Orahovice kao dobitniku priznanja “Zlatna kuna” treći put uzastopce.

ŽK Virovitica dodjeljuje ih u namjeri da nagradi te potakne na održavanje kontinuiteta uspješnosti, ali i kao primjer i poticaj ostalim poduzetnicima. Najuspješniji gospodarstvenici s područja Virovitičko-podravske županije tako su primili zaslužena priznanja za uspješan rad u 2021. godini.

“KRISTALNA KUNA” TVRTKI CIPRIJANOVIĆ D.O.O. IZ ORAHOVICE

Kristalnu kunu za 2021. godinu, za najbolje ostvarene rezultate u posljednje tri godine, od 2018. do 2020. godine dobio je Ciprijanović d.o.o. iz Orahovice. Tvrtka Ciprijanović je svoju priču započela prije tridesetak godina, 1989. godine u obiteljskoj kući majke Katice i oca Dinka. Svih ovih godina vizija je ostala ista – rad je pokretač svega. Danas, druga generacija, uspješno nastavlja raditi istim ritmom, s novim idejama i drukčijim pristupom. Njihov najvažniji projekt je tu ljubav prema radu i drvetu prenijeti i dalje, na treću generaciju.

-Tvrtka postoji tridesetak godina i nalazi se u obiteljskom vlasništvu, a trenutno zapošljava 319 djelatnika iz Orahovice i bliže okolice. Svaka godina je novi izazov, a ova nagrada veliko je priznanje za naš trud i rad, kao i poticaj za daljni napredak i razvoj – rekla je Sanja Mataija iz tvrtke Ciprijanović.

“ZLATNA KUNA” U KATEGORIJI MALIH TRGOVAČKIH DRUŠTAVA TVRTKI GUMIX ELASTOR D.O.O. IZ GRADINE

U kategoriji malo trgovačko društvo, “Zlatnu kunu” dobio je GumixElastor d.o.o. iz Gradine. Tvrtka je prisutna na tržištu već 29 godina. Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja gumeno tehničkih proizvoda te opreme za poljoprivredne i radne strojeve, komunalnu djelatnost i industriju. Visoka kvaliteta njihovih proizvoda i usluga širi se diljem svijeta, tako da je danas Gumix elastor prisutan na tržištima 22 države Europe, kao i Kanade.

-Ovo priznanje ocjena je velikog uspjeha naše firme. Naša tvrtka danas zapošljava 30 djelatnika. Iz godine u godinu rastemo, tražimo nove elemente i proizvode koje radimo i razvijamo, a Zlatna kuna veliki nam je poticaj za daljni napredak. Najbitniji segment svake firme je ljudski potencijal, odnosno djelatnici bez kojih se ništa ne može napraviti. Ideja sama za sebe ne znači puno, ideja je jedan posto cjelokupnog uspjeha, a 99 posto je rad. O tome se premalo priča i zato ovim putem moram naglasiti kako su u našoj firmi apsolutno svi djelatnici zaslužni za ovo što mi danas jesmo i prema njima se tako i odnosimo – rekao je direktor tvrtke Ivan Matić.

Važno je i napomenuti da je tvrtka Gumix Elastor nominirana u kategoriji malo trgovačko društvo i na nacionalnoj razini, a svečana dodjela biti će 11. studenog u Zagrebu.

“ZLATNA KUNA” U KATEGORIJI SREDNJIH TRGOVAČKIH DRUŠTAVA TVRTKI ANKA D.O.O. IZ SLATINE

U kategoriji srednje trgovačko društvo, Zlatna kuna je otišla u ruke Anke d.o.o. iz Slatine. Tvrtka Anka d.o.o. Slatina počela s radom 2015. godine kada je pet radnika počelo raditi u jednoj hali, a trenutno imaju 65 zaposlenih i završavaju petu halu. Bave se proizvodnjom prikolica za konje i prenamjenom kamiona za prijevoz konja. Više od 90 posto proizvodnje namijenjeno je izvozu u Njemačku.

-Ovo nam je prva Zlatna kuna. Trenutno imamo 65 zaposlenih, a cilj nam je i povećati taj broj u narednom periodu. S obzirom da situacija na tržištu trenutno i nije baš najbolja, ova nagrada veliki nam je poticaj za dalje, da radimo još više i bolje. Želim ovim putem zahvaliti vlasniku firme Berndu Steinsbergeru na ukazanom povjerenju, kao i svim djelatnicima na velikom doprinosu. Dosad smo iz godine u godinu rasli, otvarali po jedan novi pogon i zapošljavali na godišnjoj razini dvadesetak novih djelatnika. Vidjet ćemo kako će biti dalje, ali moramo biti optimistični – kazao je direktor tvrtke Goran Šarabok.

“ZLATNA KUNA” U KATEGORIJI VELIKIH TRGOVAČKIH DRUŠTAVA TVRTKI PAN PARKET D.O.O. IZ ČAČINACA

U kategoriji veliko trgovačko društvo, Zlatnu kunu je dobio PAN PARKET d.o.o. iz Čačinaca. Tvrtka Pan parket proizvođač je gotovog troslojnog parketa. Osim već opće prihvaćenog Slavonskog hrasta, svoje proizvode radi od još desetak vrsta drva kao što su Jasen, Javor, Bukva, Trešnja, Bagrem, Orah, te i od nekih egzota pretežno afričkih vrsti. Godišnje proizvede oko 600.000 metara kvadratnih parketa od kojih više od 90 posto izvoze na zahtjevna svjetska tržišta.

-Zahvaljujem na dodjeljenoj plaketi koja je ostvarena u tako izuzetnim i specifičnim okolnostima za poslovanje u prošloj godini. Pred drvnom industrijom uvijek su postojali veliki izazovi, a najveći problem uvijek je sirovina. Znatno je veća potražnja u odnosu na naše kapacitete, pa smo se u velikoj mjeri orijentirali na uvoz hrasta iz Ukrajine, ali i to je ove godine bilo stopirano iz već poznatih razloga. Sve u svemu, nastavljamo raditi, obilaziti sajmove, pratiti tržište i biti fleksibilni kao što smo i dosad bili. Zahvaljujem ovim putem svim suradnicima i zaposlenicima na ostvarenom rezultatu, kao i Komori na ovom, za nas, velikom priznanju – zaključio je direktor nabave u tvrtki, Damir Kelava.

Nagrade najboljima uručili su: virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić, te predsjednik HGK Županijske komore Virovitica Zlatko Pleša i načelnik općine Gradina Josip Vučemilović – Jurić.

-Sve četiri tvrtke koje smo danas nagradili kao najuspješnije u protekloj 2021. godini, dolaze iz prerađivačke industrije, koja je ujedno i vodeća djelatnost na području naše županije. Osim što prednjače u stvaranju novih vrijednosti, sve ove tvrtke su poželjni poslodavci koji su modernim tehnologijama, investicijama, inovativnošću, globalno orijentirani i konkurentni kako na domaćem tako i na europskom i svjetskom tržištu. Rezultati koje su postigli u prošloj 2021. godini u otežanim okolnostima izazvanim pandemijom, prepoznati su i od strane Hrvatske gospodarske komore, a ove godine i posebno bodovani na osnovu upitnika iz društveno odgovornog poslovanja. Čestitam našim laureatima i njihovim zaposlenicima i svima im u budućem razdoblju želim uspješno poslovanje s manje poteškoća i neizvjesnosti – zaključio je predsjednik Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Virovitica, Zlatko Pleša.

(www.icv.hr, ts, vpz.hr, foto: K. Toplak)

 

https://www.icv.hr/2022/11/svecana-sjednica-hgk-zupanijske-komore-virovitica-kristalna-kuna-tvrtki-ciprijanovic-a-pan-parket-anka-i-gumix-elastor-dobitnici-zlatne-kune-za-2021-godinu/