Virovitički list: Razgovor s načelnikom općine Draženom Peićem

Gradinjani će i ove godine kulturnim, sportskim i raznim zabavnim sadržajima obilježiti Dan općine i blagdan svoga zaštitnika svetog Ilije proroka – 20. srpnja. S obzirom da je Ilinje ove godine u nedjelju, očekuje se i veliki broj gostiju. Službeni program obilježavanja Dana općine održat će se uoči Ilinja u subotu kada će nakon polaganja vijenaca u 20 sati u Vatrogasnom domu biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

Prigodno izvješće o radu između dviju svečanih sjednica podnijet će načelnik Dražen Peić, kojemu je ovo treći mandat kako je na čelu gradinske općine. Radi se, dakle, o kontinuitet u vođenju općine, pa se na to odnosilo i prvo pitanje našeg prigodnog razgovora s načelnikom.

– Od samog osnutka na čelu općine je Hrvatska demokratska zajednica. Prvi načelnik je bio Zdenko Blažičević, nakon njega dr. Rudolf Brijačak, zatim Stjepan Zagorac u koaliciji s HDZ-om, a meni je ovo sada već treći mandat. To samo potvrđuje da stanovnici općine Gradina vjeruju u naš rad. Ne samo u moj rad, nego u rad cijele ekipe iz HDZ-a. Imamo dosta mladih ljudi s mnoštvom novih ideja za stvaranje i poboljšanje života na području općine, a to je garancija za budućnost.

Tijekom Vašeg mandata mnogo toga je učinjeno na području cijele općine?

– Za mene je iznimno važan program izgradnje školske sportske dvorane te nadogradnja škole s informatičkom učionicom što sam uspio izlobirati u Fondu za zaštitu okoliša. Oni su financirali 70 posto troškova, a ostalo još uvijek podmiruje Općina. U tom razdoblju uredili smo 8 kilometara nerazvrstanih makadamskih cesta, preostaje nam još uređenje kraćih dionica u Brezovici, a u suradnji sa ŽUC-om planiramo i uređenje makadamske ceste spoj Rušana s Velikim Poljem na području općine Lukač te Budakovca s Jasikom na području općine Suhopolje.
Smatram da je infrastruktura na području općine Gradina solidno izvedena, a pred nama je sada rješavanje pitanja zbrinjavanja otpadnih voda. Počeli smo s izgradnjom kanalizacije s pročistačem za naselja Gradina, Gradinski Lug, Lipovac i Bačevac. Općina je svoj dio financijske obveze podmirila, ali nisu doznačena sredstva iz Hrvatskih voda pa su, vjerojatno zbog toga, prekinuti i radovi. Iskreno se nadam da će se sve ponovno pokrenuti, ako ne ove, onda barem sljedeće godine. Svjesni smo da će biti teško jer središnja vlast prednost većinom daje projektima na područjima gdje je na vlasti njihova opcija.

To je bilo u prošlim mandatima, a što je konkretno učinjeno između dvije proslava Dana općine?

– Nastavili smo s komunalnim aktivnostima. Izgradili smo nekoliko parkirališnih mjesta, u Brezovici smo uredili prostor za održavanje Smotre folklora i obnovili kapelu, završili smo gradnju kapele u Žlebini i uredili parkiralište kod groblja u Budakovcu. Trenutačno pripremamo dokumentaciju za mrtvačnicu u Budakovcu i za dom u Bačevcu, projekte koje ćemo aplicirati i prema EU fondovima. Nastavili smo s održavanjem poljskih putova pa tako uskoro završavamo uređenje putova prema Limanu i Neteči gdje se okuplja sve veći broj izletnika. Podržavali smo materijalno rad svih nogometnih klubova kojih sada imamo već šest (prije tri godine bilo ih je tri). Pomogli smo i rad dobrovoljnih vatrogasnih društava, a ove godine poslali smo mladež na jednotjedno ljetovanje u Fažanu koje s 50 posto financira upravo Općina. Pomažemo i rad naših udruga iz Domovinskog rata, iz Gradine i Brezovice. Udruge razumiju situaciju i nemaju prevelikih zahtjeva, na čemu im zahvaljujem.

Opširnije pročitajte u novom broju Virovitičkog lista… (www.icv.hr K. Puškarić)