Objavljen Poziv za nadmetanje za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade Osnovne škole Gradina

Briga o školstvu jedan je od prioriteta Virovitičko-podravske županije te se konstantno ulagalo u adaptaciju i održavanje školskih objekata, a u skladu sa sve snažnijim naglaskom na održivi razvoj i zaštitu okoliša, ulaže se i u odgojno-obrazovne ustanove i energetsku učinkovitost.

Županija je u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA te odgojno-obrazovnim ustanovama, početkom 2015. godine prijavila Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekte za osnovne i srednje škole.

Među odobrenim projektima je i energetska obnova zgrade Osnovne škole Gradina, za koju je u tijeku postupak javne nabave. Cilj projekta je kroz poboljšanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade i zamjenu rasvjetnih tijela osigurati uvjete za smanjenje utroška energije i štetnih emisija CO2. Vrijednost radova je 3,3 milijuna kuna.

Zgrada škole u Gradini izgrađena je davne 1964. godine i ovim projektom predviđena je njena obnova. Slijedi rekonstrukcija krova i zamjena unutarnje rasvjete s novim LED svjetlima. Zamjenit će se vanjska stolarija, postavit će se izolacija vanjskih zidova, stropova i podova. Ulaganjem u energetsku obnovu obrazovnih ustanova osigurat će se uštede energenata čime će se povećati školski proračun čija će se sredstva koristiti za poboljšanje uvjeta školovanja – istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Također, kroz provedbu ovog projekta škola će osnažiti svoje provedbene kapacitete suradnjom s djelatnicima Razvojne agencije VIDRA. (www.vpz.hr)