Načelnik Ajček: Ove godine planiramo novi Mjesni dom u Bačevcu i parkiralište u središtu Gradine

Kao i druge naše općine, tako je i općina Gradina iza sebe imala burnu godinu, punu neizvjesnosti i otežanog rada zbog pandemije koronavirusa. Koliko je to utjecalo na rad Općine, što je prošle godine učinjeno i koji su planovi za ovu godinu, rekao nam je načelnik općine Gradina Marko Ajček.

Što je obilježilo općinu Gradina kroz ulaganja tijekom 2020. godine?

S obzirom na Covid-19 smanjena su ulaganja, ali od najznačajnijih projekata izdvojio bih gradnju vatrogasnog spremišta i garaže. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da su nam vatrogasci s područja općine Tirol u Austriji donirali tri vatrogasna vozila koja će uvelike pomoći našim vatrogascima u zaštiti života i imovine. Također smo proveli i projekt sanacije dotrajalog krovišta na Sportskom centru u Gradini koje je bilo preduvjet za nastavak njegove daljnje obnove. Općina Gradina je također pružila pomoć Nogometnom klubu Gradina u provedbe projekta navodnjavanja igrališta, tako da je sada riješen i taj višegodišnji problem. Istaknuo bih svakako i završetak izgradnje Dječjeg vrtića u Gradini za koji smo dobili uporabnu dozvolu u prosincu prošle godine. Nabavili smo didaktičku opremu, a u tijeku je nabava i opreme za kuhinju. Istodobno je pokrenut i postupak osnivanja javne ustanove Krijesnica Gradina u naselju Gradini.

Kontinuirano ulažete u bolje životne uvjete. Kako Općina pomaže kroz bolju komunalnu infrastrukturu i ostalo?

U kontinuitetu se uređuju društveni domovi na području općine, sportski centri i ostali objekti koji služe društvenom događanju. Ovim putem zahvaljujem Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću za sva ulaganja u našu općinu. Više od godinu dana trajala je priprema, projektiranje te osmišljavanje rješenja vezanih za klizište kod osnovne škole Gradina, a radovi su započeli u jesen prošle godine. Na taj način ćemo spriječiti daljnje urušavanje i odron na obližnjem brdu, što bi moglo ozbiljno ugroziti školsku sportsku dvoranu. Virovitičko-podravska županija je također realizirala i projekt izgradnje ceste između mjesta Žlebina i Veliko Polje.

Nadalje, Općina je u suradnji sa Županijom i ove godine osigurala sredstva za kupnju pomoćnih nastavnih materijala za djecu s područja općine. Naknada za novorođenčad se sada isplaćuje u iznosu od 3000 kuna. U tijeku nam je i provedba projekta „Zaželi“, gdje se pod projektom „Žene Gradine žele posao“ osigurala briga i skrb za 34 korisnika s područja gradinske općine. Dok se ne pokrene dječji vrtić u Gradini, Općina i dalje financira djelatnicu tzv. male škole koju polaze djeca predškolskog odgoja.

Koje biste pomoći još izdvojili kao primjer da Općina pomaže djeci, starijima, obiteljima, udrugama?

Kao sam ranije već i spomenuo, Općina Gradina je pokrenula niz demografskih mjera kao pomoć našem lokalnom stanovništvu, od vrtića, preko projekta „Zaželi“, predškolskog odgoja, povećanja naknade za novorođenčad, kupnji radnih bilježnica, mapa, atlasa i slično našim učenicima pa sve do sufinanciranja udruga. Radi se o udrugama umirovljenika, lovaca, ribolovaca, naših nogometnih klubova, financiranju Vatrogasne zajednice općine Gradina, Gradskog društva Crvenog križa, HGSS-a…

Dugi niz godina u suradnji sa Županijom provodimo i pomoć u nabavku drva za ogrjev korisnicima zajamčene minimalne naknade te jednokratnim pomoćima najugroženijima. I nadalje sufinanciramo Hitnu medicinsku pomoć iz Virovitice, pomažemo u radu udrugama s invaliditetom…

Koje projekte izdvajate za ovu godinu?

U 2021. godini imamo u planu realizaciju kupnje objekta u Bačevcu za koji smo nedavno izradili i procjenu vrijednosti, a u budućnosti će služiti kao mjesni dom i za potrebe rada Mjesnog odbora Bačevac. Potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose na zemljištu u Budakovcu, te pokrenuti realizaciju projekta izgradnje mrtvačnice u Budakovcu. Također imamo u planu i izgradnju parkirališta u središtu naselja Gradina, koje je trenutno bez adekvatnog mjesta gdje bi se ljudi mogli parkirati, kao i izgradnju, odnosno asfaltiranje ceste, odnosno dijela ceste u Ulici Matije Gupca u Brezovici, te asfaltiranje ceste Rušani – Žlebina. Dakako, u ovoj godini želimo realizirati i mnogo manjih projekata, kao što su kupnja opreme za dječja igrališta po naseljima i sve druge potrebne projekte, a sve s ciljem boljeg života naših mještana.

(www.icv.hr, bs)