FOTO: Marko Rajnović najbolji učenik Osnovne škole Gradina

Osnovna škola Gradina prigodnim trodnevnim programom obilježila je Dan škole. Program je počeo u srijedu sportskim susretima, jučer je održana školska priredba na kojoj su uručene nagrade učenicima za uspjeh u školi i na županijskim i državnim natjecanjima. Tako su za odličan uspjeh u svim razredima školovanja nagrađeni Sanja Peradinović iz 8. a razreda, te Kristina Blažević, Franjo Blažičević, Nikolina Koščak, Marko Rajnović i Domagoj Vučemilović-Jurić svi iz 8. b. Razreda. Za najučenika je proglašen Marko Rajnović.
Tim je povodom održana središnja svečanost s prigodnim programom i satom povijesti o 190. godina gradinske škole koji su pripremile učiteljice Matilda Tripalo i Julijana Jahn-Babić i pedagog Ivica Čuljak. Prvi podaci o postojanju školstva datiraju iz 1824. godine kada je osnovnu školu polazilo tek petnaestak učenika. Šezdesetih godina prošlog stoljeća škola je imala 935 učenika, a u ovoj školskoj godini školu pohađa 320 učenika.

O novijoj povijesti i o budućnosti škole govorio je ravnatelj Slavko Tuk, a svečanosti su između ostalih, nazočili i načelnik Općine Gradina Dražen Peić i njegov zamjenik Mark Ajček.
Nakon sata povijesti nastupili su folkloraši, a zatim su dodijeljena priznanja i zahvalnice. Priznanja su za svekoliku pomoć školi dobili saborski zastupnik Josip Đakić, župan Tomislav Tolušić, županijska pročelnica Vesna Šerepac i županijski vijećnik Zdenko Blažičević. Priznanja i zahvalnice uručene su sponzorima i dobročiniteljima te umirovljenicima. U predvorju škole i u jednoj od učionici otvorena je prigodna izložba na kojoj su prikazani predmeti i dokumenti koji govore od 190 godina školstva na području općine Gradina. (www.icv.hr)